+ 12 minder genânte tips om social media in te zetten voor jouw bedrijf

Het algoritme van Netflix raadt tegenwoordig een documentaire aan over de gevaren van algoritmen. Het lijkt ironisch, maar wordt snel zorgwekkend. The Social Dilemma legt een verband tussen de likeknop van Facebook en zelfdoding bij tienermeisjes.

“Mensen vertellen om Facebook te verwijderen, lost het internet niet op”

Komt je tienerzoon binnen met een slecht gezelschap? Heeft je dochter last van een laag zelfbeeld en ernstige problemen met de impulsbeheersing? Lukt het niet om als gezin samen aan tafel te eten? Als je dit bekend voorkomt, is jouw huishouden mogelijk slachtoffer van… social media!

Waar gaat het allemaal over?

Je denkt waarschijnlijk dat je het allemaal al eerder hebt gehoord als het gaat om de onderwerpen verslaving aan sociale media, bescherming van persoonsgegevens en nep-nieuws, maar deze documentaire biedt iets anders. Het wordt geleid door interviews met de grote geesten van Silicon Valley die Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest hebben gemaakt, zoals de mede-uitvinder van de Facebook-knop ‘Vind ik leuk’, Justin Rosenstein en de voormalige President van Pinterest en voormalig directeur van Monetization van Facebook, Tim Kendall, om er maar een paar te noemen. Dit element zorgt ervoor dat we rechtop gaan zitten en gaan luisteren.

Waarom is het relevant?

Wat deze documentaire echter ook benadrukt, is dat nep-nieuws 6 keer sneller verspreidt dan echt nieuws, waardoor dit de ‘koning’ van online content wordt. Dit betekent dat social media platforms een online (en nu offline) wereld in stand houden waarin de waarheid niet relevant is, zolang de inhoud maar zoveel mogelijk views en likes krijgt. Wanneer je aan de mix toevoegt dat Facebook heeft ontdekt dat ze daadwerkelijk gedrag en emoties in de echte wereld kunnen beïnvloeden, zonder dat gebruikers zich er zelfs maar van bewust zijn, resulteert dit allemaal in real-life (offline) effecten. Denk hierbij aan bewapening door overheden en andere organisaties. Social media kan aanzetten tot politieke uiteendrijving, conflicten, rellen en zelfs geweld.

“Fake news travels six times faster than the truth on Twitter” (Science 09-03-2018)

Wat we ook uit deze documentaire leren, is dat zelfs de mensen die deze sociale media platforms hebben gemaakt, niet immuun zijn voor de negatieve bijwerkingen van deze apps. Ze voelen zich zelfs machteloos als ze kijken hoe ze niet alleen uren van ons persoonlijke leven wegzuigen voor winst, maar op een breder niveau leiden tot massaconflicten en politieke onrust.

Maar wat heeft dit met het Social Media Mannetje te maken?

Nou ja, veel eigenlijk.

Voor zover je bovenstaande nog niet wist, weet je het nu! En ga nu niet zielig in een hoekje zitten huilen en denk nu vooral niet dat je de wereld kunt verbeteren door Facebook te verwijderen. Want dat lost het internet niet op.

De strategie van Facebook is om inkomsten te genereren door advertenties te verkopen aan bedrijven. Dit kan dus ook verklaren waarom jouw organische berichten op Facebook niet veel mensen bereikt. Bedrijven als Facebook verkleinen in toenemende mate het bereik van organische berichten die door zakelijke accounts worden geplaatst, om bedrijven zoals het jouwe te verleiden geld uit te geven aan advertenties.

Wat kun je eraan doen? Reserveer een advertentiebudget voor de toekomst. Een goed getimed stukje content dat naar de juiste doelgroep wordt gestuurd, kan ongelooflijk effectief zijn, maar zorg ervoor dat je een strategie hebt om te voorkomen dat je jouw centen verspilt.

12 tips om boeiende social media content te maken en resultaten te behalen

Heb je moeite om de aandacht van jouw social media-publiek te trekken en wil je dit nog wel na het zien van The Social Dilemma? Deze 12 tips voor het maken van boeiende sociale media-content zullen je helpen.

Met 3,8 miljard gebruikers plaatsen sociale media platforms je voor een enorm publiek. Maar houdt jouw publiek van jouw content? Één ding is om door hen gezien te worden, het ander ding is om hun oprechte steun te krijgen. Om de aandacht van je publiek te trekken, moet je het opnemen tegen berichten van hun vrienden, DM’s van hun familie en heel veel schattige kinderfoto’s. Heb je hulp nodig om jezelf boven de ruis uit te laten horen en echt in contact te komen met social media gebruikers? Lees mijn 12 tips om content te gebruiken om echte resultaten op sociale media te behalen.

1. Laat zien, vertel het niet

Ben je ooit gestopt met scrollen op social media om een enorme muur met tekst te lezen? Zoals dit hieronder?

Mijn testbericht op LinkedIn (zie deze link):

Mijn testbericht op Facebook (zie deze link):

Ik wed dat je dat nog nooit gedaan hebt. (Tenzij het is gepost door je ex. ☺)

Maar als bedrijven zo posten? Dat klopt, je schiet er recht langs. De boodschap van dit verhaal is duidelijk: als je je merk op social media promoot, maak er dan een regel van om een afbeelding of video toe te voegen aan alles wat je post. Wees creatief voor jouw merk. Plaats een foto die jouw publiek aanspreekt en zie hoe die likes en reacties toenemen.

Bijvoorbeeld van onderstaand bericht, dat vijf miljoen likes, 62.000 reacties en 231.000 keer werd gedeeld.

2. Maak je eigen foto’s en video’s

Als je stockfoto’s en stockvideo’s gebruikt in jouw posts op social media, is het tijd om nu te stoppen. Waarom? Vraag jij je dat serieus af? Stockfoto’s presteren gewoon niet zo goed als echte foto’s. Om dit te bewijzen testte Marketing Experiments een echte foto van hun klant tegen hun best presterende stockfoto.

Het resultaat? Van alle bezoekers die de echte foto zagen klikte 35% meer door naar de website.

Hier zijn drie tips voor geweldige afbeeldingen op social media:

 1. Huur een lokale fotograaf in om foto’s te maken die passen bij jouw redactionele agenda.
 2. Als je net begint, kun je je eigen foto’s maken met een hoogwaardige smartphone.
 3. Zorg ervoor dat jouw afbeeldingen overeenkomen met de tekst eromheen. Afbeeldingen zijn bedoeld om concepten samen te vatten, niet alleen om tekst op te splitsen. (Zoals de foto in de Instagram-post van BMW.)

3. Recycle je afbeeldingen en video’s die het goed hebben gedaan

Wist je dat mensen visuele informatie 65% langer onthouden dan tekst? Om hiervan te profiteren, kun jij je beste foto’s en video’s hergebruiken in infographics en grafieken op social media.

Onthoud deze tips bij het maken van afbeeldingen en video’s:

 1. Breng de belangrijkste punten van je content onder de aandacht
 2. Haal citaten uit je content of herformuleer je hoofdpunten om ze deelbaar te maken

4. Deel recensies van je klanten

Stel je dit eens voor. JE staat op het punt om een nieuw product te kopen, maar je wilt er eerst meer over weten. Wie vertrouw jij bij het zoeken naar informatie?

Een verkoper die het product verkoopt…

…Of een eerlijke recensie van een klant?

Als je de eerste optie hebt gekozen, bevind je je in een kleine groep van slechts 3% van de kopers. De rest van ons doorzoekt online beoordelingssites om de waarheid over een product te achterhalen. In feite leest de gemiddelde koper zeven recensies voordat hij een aankoop doet bij een nieuw merk.

Als dit je als marketeer iets zegt, is het dat beoordelingen van tevreden klanten krachtige magneten zijn die je tot je beschikking hebt.

En hoewel je ze waarschijnlijk al op je website en blog hebt gepost, moet je je social media platformen niet buiten beschouwing laten.

Kies je beste recensies en ontwerp ze in leesbare hapjes en maak pakkende bijschriften die erbij passen.

5. Blijf op de hoogte van alle visuele trends

Je wilt heel veel visuals op social media plaatsen, maar eerst moet je weten welke visuals wel werken en welke niet. Zoek visuele trends op social media platforms en op Google.

Hoe je dat moet doen?

 1. Bezoek de Most Repinned Page van Pinterest. Deze pagina toont je de pins waar gebruikers van houden.
 2. Zoek met de meest populaire hashtags op Instagram. #Love is bijvoorbeeld de populairste hashtag op Instagram met bijna 2 miljard posts. #socialmedia daarentegen heeft ‘maar’ 20 miljoen berichten. Doorloop de berichten met deze hashtag en let op degenen met een hoge betrokkenheid.
 3. Zoek op Google naar populaire trends. Je kunt door sites bladeren om meer te weten te komen over trends. Zoals die in deze gids van Canva.

6. Organiseer wedstrijden

Een hele effectieve en snelle manier om jouw publiek te laten groeien op social media en om veel betrokkenheid te krijgen, is door het houden van wedstrijden op social media.

Deze drie werken altijd:

 1. Like, reageer en deel om mee te doen. Gebruikers vinden je bericht leuk en delen het met hun vrienden om aan je wedstrijd deel te nemen.
 2. Tag een vriend. Hoe meer vrienden jouw publiek tagged, hoe meer inzendingen je krijgt.
 3. Door gebruikers gegenereerde content. Gebruikers maken berichten op basis van een thema dat jij instelt en taggen jouw bedrijf om mee te doen.

Onthoud dat je je altijd aan de wedstrijdregels houdt die door elk social media platform zijn vastgesteld. Aangezien elk platform verschillende regels heeft, moet je deze eerst bekijken voordat je tijd besteedt aan het maken van jouw wedstrijd.

Hier zijn enkele wedstrijdregels om op te letten:

Wedstrijdregels op Instagram en Facebook

 • Jij bent verantwoordelijk voor de wettige uitvoering van jouw wedstrijden (deelname vereisten, officiële regels en voorschriften met betrekking tot prijzen).
 • Vraag gebruikers niet om foto’s onjuist te taggen (vraag gebruikers bijvoorbeeld niet om foto’s te taggen als ze er niet in voorkomen).
 • Je moet erkennen dat jouw wedstrijd niet wordt gesponsord door Instagram of Facebook.

Ga hierheen voor de volledige lijst met de wedstrijdregels van Instagram en hier voor een volledige lijst met de regels van Facebook.

Wedstrijdregels op Snapchat

 • Gebruik geen handelsmerken en logo’s van Snapchat.
 • Moedig geen illegaal, ongeoorloofd of spammerig gedrag aan.

Raadpleeg de handleiding van Snapchat voor meer regels over wat je wel en niet moet doen.

7. Tag influencers en bloggers die je in je bericht citeert

Het gebruik van citaten van influencers in je blog is een geweldige manier om betrokkenheid te stimuleren.

Maar daar blijft het niet bij.

Zorg ervoor dat je de door jou geciteerde influencers de eer geeft door ze op sociale media te vermelden.

Tag ze op sociale media met een link naar jouw content. Maak een aantrekkelijke afbeelding en tag de influencer in een social media bericht.

Ze zullen het zeker waarderen! Bovendien is het een geweldige manier om de aandacht van hun volgers te trekken.

8. Voeg knoppen voor social media toe aan je nieuwsbrieven

Denk je dat social media en e-mail concurrerende marketingkanalen zijn? Denk nog eens na.

Eigenlijk werken social media en e-mail hand in hand. Een geniale manier om ze samen te gebruiken, is door social media knoppen toe te voegen aan jouw e-mail nieuwsbrieven.

Dit werkt omdat lezers alleen e-mails scannen en activatie-buttons zich op een aantrekkelijke, opvallende manier onderscheiden van tekst.

Dus voordat je die e-mail nieuwsbrieven verstuurt, voeg je hieronder social media-knoppen toe, zodat lezers kunnen zien wat je doet op hun favoriete platforms.

9. Gebruik de juiste hashtags

Oh, daar is die tip weer. Als ze verstandig worden gebruikt, kunnen hashtags je helpen om je berichten aan een veel breder publiek te tonen. Met hashtags op Instagram wordt jouw bericht bijvoorbeeld weergegeven op de pagina van die hashtag.

Bijvoorbeeld deze berichten met de hashtag #tbt.

Maar vergeet niet dat hashtags niet op alle sociale platforms even goed werken. Ze krijgen bijvoorbeeld een enorme betrokkenheid op Instagram, maar doen niet veel op Facebook.

Volg deze handleiding over hoeveel hashtags je op elk sociaal platform kunt gebruiken:

 • Twitter: 1-2
 • Facebook 1-2
 • Instagram: 5-10
 • Pinterest: 2-5

10. Leuk het op met Stories

Moet je de tijd nemen om verhalen (Stories) op Instagram en Facebook te plaatsen? Het korte antwoord, ja!

Het langere antwoord: Meer dan 500 miljoen mensen zeggen dat ze elke dag Instagram Stories gebruiken en 62% van de consumenten zegt een nieuw merk te hebben ontdekt door middel van verhalen. Dat wil jij toch ook?

Bovendien kunnen verhalen leuk en inspirerend zijn.

Bekijk deze van Gucci Equilibrium.

11. Voeg puzzels, quizzen en raadsels toe om in contact te komen met je doelgroep

Quizzen zijn onweerstaanbaar. Dus als je van die extra betrokkenheid wilt genieten, plan dan een leuke, uitdagende, unieke quiz of raadsel en plaats deze op social media. Zoals deze hieronder.

12. Meng je in actuele gebeurtenissen/discussies

Een manier om in contact te komen met jouw publiek, is door te laten zien dat je dezelfde dingen belangrijk vindt die zij doen.

Zoals wat Taco Bell hier deed.

Het geheim is om snel te reageren op actuele gebeurtenissen waar jouw publiek om geeft. Zoals Hema deed toen de paaseieren weer veel te vroeg in de schappen lagen. En The Best Social Media heeft de beste 5 inhakers van 2020 op een rijtje gezet: https://www.thebestsocial.media/nl/tag/beste-inhaker/

Zinvolle betrokkenheid creëren op social media kanalen

Ja, opvallen op social media is moeilijk. Het is niet eenvoudig om als merk gehoord te worden op platforms die voornamelijk voor verbinding zijn gemaakt*.

Maar er is nog iets. Als je eenmaal leert hoe je op een echte, menselijke en boeiende manier contact kunt maken met je publiek, zul je je merk binnen de kortste keren zien groeien op social media.

Deze 12 tips voor het maken van boeiende social media content zijn een mooie manier om mee te beginnen.

*Heb ik iets gemist?

Wil je nog meer tips? Lees dan deze blogs ook eens:

Ga jij The Social Dilemma kijken?

Laat mij weten wat je er van vond en hoe jij omgaat met de kansen en uitdagingen die sociale media bieden voor jouw bedrijf.