Facebook bevestigde dat het een ‘Instagram for Kids’ aan het bouwen is voor gebruikers onder de minimumleeftijd.

Eerder deze week had Instagram al nieuwe veiligheidsfuncties aangekondigd voor tieners die haar platform gebruiken.

De aankondiging van een ‘Instagram for Kids’ komt slechts enkele dagen nadat Facebook toegaf dat het moeite heeft om de leeftijd te verifiëren van gebruikers die zich aanmelden voor haar apps.

BuzzFeed News was de eerste die informatie onthulde over de plannen van Facebook nadat Ryan Mac en Craig Silverman een intern bericht hadden gekregen van Vishal Shah (Vice President Product bij Instagram) waarin de plannen werden onthuld: “Ik ben verheugd om aan te kondigen dat we in de toekomst jeugdwerk hebben geïdentificeerd als een prioriteit voor Instagram en hebben deze toegevoegd aan onze H1 prioriteitenlijst. We zullen een nieuwe jeugdpijler bouwen binnen de gemeenschaps-productgroep om ons op twee dingen te focussen: het versnellen van ons integriteits- en privacywerk om de veiligst mogelijke ervaring voor tieners te garanderen; en het bouwen van een versie van Instagram waarmee mensen onder de 13 jaar veilig voor het eerst Instagram kunnen gebruiken.”

In hetzelfde bericht legde Shah uit dat het project zal worden geleid door Adam Mosseri, hoofd van Instagram, en Facebook’s Vice President Pavni Diwanji, die afgelopen december bij het bedrijf kwam nadat ze bij Google had gewerkt aan onder meer YouTube Kids.

Mosseri vertelde Mac en Silverman dat de vraag onder kinderen naar apps als Instagram aanzienlijk is toegenomen. Hij erkende ook de uitdagingen bij het verifiëren van de leeftijd van gebruikers en voegde eraan toe: “We moeten hier veel doen, maar een deel van de oplossing is om een versie van Instagram te maken voor jongeren of kinderen waar ouders transparantie en controle over hebben. Het is een van de dingen die we onderzoeken.”

Hij zei dat het product zich nog in de beginfase van ontwikkeling bevond en dat er nog geen gedetailleerd plan beschikbaar was.

Een Facebook-woordvoerder reageerde op het verzoek om commentaar en zei: “Steeds vaker vragen kinderen hun ouders of ze lid kunnen worden van apps waarmee ze hun vrienden kunnen bijhouden. Op dit moment zijn er niet veel opties voor ouders, dus werken we aan het bouwen van aanvullende producten – zoals we deden met Messenger Kids – die geschikt zijn voor kinderen, beheerd door ouders. We zijn aan het onderzoeken om een door ouders gecontroleerde ervaring naar Instagram te brengen om kinderen te helpen bij te blijven met hun vrienden, nieuwe hobby’s en interesses te ontdekken, en meer.”