Hootsuite heeft zijn jaarlijkse enquête bij meer dan 3.000 marketeers uitgevoerd en vijf belangrijke trends op het gebied van sociale media geïdentificeerd waar jij in 2020 op moet letten.

Social media management tool Hootsuite heeft vandaag zijn Social Media Trends 2020 rapport uitgebracht. Het rapport onthult alle belangrijke wereldwijde trends op het gebied van sociale media waar slimme sociale media marketeers het komende jaar rekening mee moeten houden.

De vijf geïdentificeerde trends kunnen sociale media-strategen helpen de meest weloverwogen beslissingen te nemen en sociale media-strategieën te creëren die het echt gaan maken in 2020.

“Het nieuwe jaar is een tijd om jouw strategieën voor het komende jaar te heroriënteren en nieuw leven in te blazen”, legt Henk Campher, VP Corporate Marketing van Hootsuite, uit. “De sociale media trends die we bij Hootsuite hebben geïdentificeerd, bieden de scherpste tools die nodig zijn om de meest uitzonderlijke en betekenisvolle ervaringen van medewerkers en klanten te creëren in 2020 en daarna.”

Hootsuite’s Social Media Trends voor 2020

1. Merken vinden een balans tussen publieke en persoonlijke betrokkenheid: naarmate merken meer als echte mensen beginnen te handelen, is er een significante toename van het zogenaamde ‘privégedrag’, zoals 1 op 1 en groepsboodschappen. Desondanks is het belang van openbare feeds voor sociale media niet afgenomen, omdat ze volgens het rapport nog steeds “een kritieke ruimte zijn voor merkontdekking en klantenwerving”.

Te ondernemen acties:

Merken moeten ernaar streven om in beide ruimtes “multi-touch, gepersonaliseerde en naadloze ervaringen” te creëren en een evenwicht te vinden tussen automatisering en menselijke verbinding. Dit helpt hen om diepere klantrelaties op te bouwen.

2. Werkgevers staan centraal in een verdeelde wereld: de wereld om ons heen wordt steeds meer verdeeld, en werknemers zoeken naar manieren om “een standpunt in te nemen.” Werkgevers worden veel meer vertrouwd dan NGO’s, bedrijven, de overheid en de media.

Te ondernemen acties:

Organisaties zullen moeten profiteren van de nieuwe rol die ze hebben gekregen, door “sterke interne culturen te creëren en voort te bouwen, terwijl hun bedrijfsdoel wordt versterkt met belangenbehartiging van werknemers en klanten.” Werknemers zijn belangrijk in dit proces, omdat ze in staat zijn om deel te nemen aan deze inspanningen en het woord op een meer authentieke manier te verspreiden.

3. TikTok schudt de bestaande situatie op: TikTok groeit, met meer dan 800 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en een gemiddelde leeftijd van 16-24 jaar. De toegenomen populariteit van het platform in 2019 biedt “waardevolle inzicht in de toekomst van de sociale cultuur, inhoud en samenwerking.”

Te ondernemen acties:

Volgens het rapport moeten marketeers op sociale media zeker TikTok in de gaten houden en het inzicht dat het oplevert gebruiken om hun strategieën voortdurend aan te passen op de platforms waarop ze al actief zijn. En effectievere manieren vinden om de volgende generatie te betrekken bij sociale media. Jongere doelgroepen staan misschien niet in hun vizier, maar marketeers op sociale media moeten kijken hoe ze hen kunnen bereiken.

4. Sociale marketing en prestatiemarketing botsen: als gevolg van de huidige situatie worden marketeers op sociale media onder druk gezet om voortdurend meer kennis op te doen van alle verschillende platformen.

Te ondernemen acties:

Merkbewustzijn en gemeenschapsvorming zijn de norm geworden, maar marketeers op sociale media moeten zich ook richten op prestatiemarketing om “een balans te vinden tussen het stimuleren van conversies op korte termijn en langetermijnstrategieën om merkwaarde, klantgeluk en differentiatie op te bouwen.”

5. De kloof met social proof wordt kleiner: 2019 heeft een nieuwe generatie functies voor verkoop op verschillende platforms ingeluid die momenteel “de bovenkant en onderkant van de verkooptrechter overbruggen, waardoor een schat aan gegevens wordt gecreëerd rond de conversiezijde van de klantreis.”

Te ondernemen acties:

De bottom-of-the-funnel-gegevens die worden verzameld, moeten worden “toegevoegd aan activiteiten voor merkbekendheid”, waardoor een meer “holistisch beeld wordt verkregen van hoe mensen zich door de hele koopreis bewegen.”

Conclusie

De in het rapport geïdentificeerde trends bieden nieuwe kansen voor merken om betere verbindingen met hun klanten op te bouwen die “dieper, authentieker en duurzamer zijn.” Zoals Campher uitlegt, moeten sociale media “centraal staan in alles wat ze doen”.

Het Social Media Trends 2020-rapport van Hootsuite is gebaseerd op een enquête bij meer dan 3.000 marketeers en interviews met specialisten uit het bedrijfsleven in het derde kwartaal van 2019. Je kunt het volledige rapport hier vinden en downloaden.