In mijn vorige blog over social selling schreef ik al hoe belangrijk het is om te stoppen met koude acquisitie en te starten met social selling. Maar waarom is het belangrijk om als ondernemer te starten met social selling? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Wat is social selling?

Social selling is het gebruik van sociale media om rechtstreeks te communiceren met potentiële klanten, in plaats van alleen maar een verkoopboodschap uit te zenden. Het is gericht op het opbouwen van een vertrouwde relatie met de prospect door jouw expertise te presenteren en de autoriteit van jouw prospect te worden. Social media hebben de snelheid en efficiëntie van social selling verhoogd, waardoor het voor verkopers steeds belangrijker wordt om hun expertise te presenteren en vertrouwen te verdienen van hun prospects. Door social selling in te zetten, kan een verkoper een voorsprong behouden in de verkoopwereld.

5 fantastische social selling voordelen

#1 Verminder Cold Calling

Het Social Media Mannetje - Social Selling - 5 fantastische social selling voordelen

5 fantastische social selling voordelen

Social selling kan helpen om telefonische koude acquisitie te verminderen of zelfs helemaal te vervangen door een meer natuurlijke manier van interactie met potentiële klanten. Door gebruik te maken van sociale media, kun je eerst een relatie opbouwen met je prospect voordat je ooit een verkoopgesprek met hem of haar hebt. Dit geeft je de kans om het vertrouwen te winnen van je prospect zonder directe verkoopdruk en op een natuurlijke manier kennis te maken met hen. Het is een eenvoudige manier om echte interactie tot stand te brengen met je prospecten.

#2 Bespaar tijd met social selling

Social selling kan helpen om de controle over de verkoopcyclus terug te geven aan de verkoper. In plaats van te wachten op een reactie van een prospect na een koude acquisitie telefoontje, kun je door middel van social media een relatie opbouwen met de prospect en hen informeren over je producten of diensten. Zo kan het zijn dat een prospect al geïnteresseerd is in je producten of diensten voordat je ooit een verkoopgesprek met hem of haar hebt. Hierdoor kan het sluiten van een deal sneller gaan, omdat het pre-aankooponderzoek van de prospect al is gedaan en ze bewust zijn van je producten of diensten.

#3 Nieuwe kansen

Het is waar dat sommige prospectsmeer willen weten over een product of dienst en dat ze daarom online op zoek gaan naar antwoorden. Social media biedt de mogelijkheid om deze prospecten te bereiken en hun vragen te beantwoorden door deel te nemen aan relevante social-mediagroepen. Hierdoor kun je communiceren met prospects die je anders misschien nooit had gevonden. Door hen te helpen hun verwarring op te lossen en hun vragen te beantwoorden, bouw je vertrouwen op met de prospect en maak je een stap dichter naar een verkoop.

#4 Klantbehoud

Social selling kan een effectief middel zijn om contact te houden met bestaande klanten zonder hen te storen tijdens hun drukke dag. Door regelmatig waardevolle content te produceren en beschikbaar te zijn om hun vragen te beantwoorden via sociale media, kun je jouw klanten op een niet-invasieve manier blijven betrekken bij jouw bedrijf. Het is zo dat de kosten om een nieuwe klant te werven hoger zijn dan de kosten om een bestaande klant te behouden, dus het is belangrijk om alles te doen om jouw bestaande klanten te behouden. Social selling kan een effectieve manier zijn om dit te bereiken.

#5 Betere relaties met social selling

Het opbouwen van vertrouwen is een belangrijk onderdeel van social selling. Door waardevolle informatie te delen, vragen te beantwoorden en te helpen met problemen, bouw je een vertrouwde relatie op met je klanten. Deze relaties zijn van groot belang voor het verkoopsucces, omdat klanten die vertrouwen in je hebben vaker terugkomen en je aanbevelen binnen hun netwerk. Het is daarom belangrijk om tijd en moeite te investeren in het opbouwen en onderhouden van deze relaties via social selling.

Waarom is social selling zo belangrijk?

Het Social Media Mannetje - Social Selling - Waarom is social selling zo belangrijk

Consumenten zijn beter geïnformeerd dan ooit en doen veel onderzoek voordat ze een aankoop doen. Door middel van social selling kun je al vroeg in de verkoopcyclus contact leggen met deze potentiële klanten, informatie delen, hun vragen beantwoorden en helpen met hun problemen. Hierdoor bouw je vertrouwen op met de prospecten en kan je hen helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing. Hierdoor kan het proces van verkoop efficiënter verlopen, omdat je al vroeg in de cyclus contact hebt gelegd en de prospecten al bekend zijn met je producten of diensten wanneer ze een verkoper zoeken. Dit kan op de lange termijn leiden tot meer succesvolle verkoop.

63% van een typische aankoopbeslissing wordt nu genomen voordat klanten zelfs met een leverancier praten.

Social selling is een belangrijke manier om contact te leggen met potentiële klanten terwijl ze nog in de researchfase zijn en jouw positie als expert op te bouwen door hen waardevolle informatie te bieden. Door te zorgen dat je op de juiste momenten aanwezig bent met nuttige inhoud en antwoorden op hun vragen, zullen klanten jou zien als een betrouwbare bron van informatie en als hun go-to-persoon voor advies. Dit kan leiden tot een grotere kans op succesvolle verkoop op de lange termijn. Het is inderdaad tijd om social selling op te nemen in je verkoopstrategie als je nog geen gebruik maakt van deze techniek.

Pak nog ff snel een biertje of een kop koffie. Ik heb een aantal social selling statistieken verzameld waarmee je je afvraagt waarom het zo lang heeft geduurd voordat je aan de slag bent gegaan met social selling.

Social selling in cijfers

In het volgende gedeelte bespreek ik mijn favoriete strategieën en tactieken voor social selling. Laten we nu eens kijken naar enkele geweldige social selling statistieken. Als je van feiten en cijfers houdt, zul je hiervan genieten. ☺️

 • Volgens een onderzoek van Sprout Social, gebruikt 93% van de ondernemers social media voor hun bedrijf.
 • Een ander onderzoek van Hootsuite, heeft aangetoond dat ondernemers die social selling inzetten voor hun bedrijf voor 72% meer kans hebben op een succesvolle verkoop dan degenen die dat niet doen.
 • Een onderzoek van Buffer, heeft aangetoond dat ondernemers die social selling gebruiken voor hun bedrijf voor 80% meer kans hebben op een grotere klantenkring dan degenen die dat niet doen.
 • Een onderzoek van Salesforce, heeft aangetoond dat ondernemers die social selling inzetten voor hun bedrijf voor 45% meer kans hebben op een grotere omzet dan degenen die dat niet doen.

De cijfers laten ons één ding zien…

Social selling is een van de meest krachtige en effectieve manieren om meer prospects te bereiken en deals te sluiten en jouw verkoopaantallen te verbeteren.

Vraag je je nog steeds af of het iets voor jou is? Blijf lezen. Ik heb nog veel meer redenen waarom je met Social Selling aan de slag moet gaan. En oh ja, hieronder vind je nog een schat aan nuttige informatie over hoe je kunt starten!

Social Selling Experts leggen het uit

Voordat we ingaan op het ‘hoe’, wil ik dat je begrijpt hoe groot Social Selling is. Ik ben niet de enige die vindt dat Social Selling onderdeel moet zijn van jouw verkoopstrategie.

Sales-experts van over de hele wereld erkennen de waarde ervan. Laten we eens kijken naar wat een aantal van deze experts te vertellen heeft.

“Social media can be an effective tool for sellers to reach and engage with potential customers. It allows them to bypass traditional sales channels and create new opportunities for their business. The key to success is using all available tools to effectively connect with potential customers and make a sale.”
— Jill Konrath jillkonrath.com

“LinkedIn groups can be a powerful tool for social selling, as they provide access to a wide range of industry players including customers, prospects, partners, suppliers, competitors, and thought leaders. The use of LinkedIn groups has been demonstrated to have significant revenue potential, as the two biggest wins in social selling in a certain year were generated through them with $70 million and $47 million. By not utilizing LinkedIn groups, businesses may be missing out on potential sales and valuable industry insights.”
— Jeff Simmons b2bmarketingportal.com

“Social selling has shifted from a traditional approach of interrupting, pitching, and closing to one that is more customer-centric. The new approach of social selling is about listening to the customer, understanding their needs, and providing solutions that meet those needs. It’s about diagnosing the customer’s problem and prescribing a solution that fits their unique situation. This approach helps in building trust and relationships with customers, which in turn leads to long-term business success.”
Mark Roberge, SVP Sales, and Services at Hubspot

“Social media platforms are not appropriate places for hard selling, as they are primarily intended for building credibility and trust with potential customers. Instead, businesses should focus on using social media to gain intelligence on their customers and prospects, and incorporating that information into their formal sales process and messaging. Additionally, businesses should continue to interact with customers on a personal level through social media in order to stay top of mind with them. This approach allows businesses to establish strong relationships with customers and increase the likelihood of making a sale in the future.”
— Julio Viskovich julioviskovich.com

“Social selling allows businesses to gain insight into the conversations, interests, and needs of their customers, prospects, and competitors by providing access to their social media activity. This is similar to being a “fly on the wall” in their world, observing their interactions and gaining valuable information that can inform sales and marketing strategies. By leveraging social media, businesses can gain a deeper understanding of their audience, which can be used to tailor their sales and marketing efforts for greater success.”
— Jim Keenan asalesguy.com

“Social media channels provide an ideal platform for sellers to build credibility in their industries by sharing relevant articles, joining special interest groups, and attracting followers and connections. This can be done by actively participating in social media networks like LinkedIn, Twitter, and Facebook, and by sharing valuable information about their products and services. By doing so, sellers can establish themselves as experts in their field, and gain the trust of potential customers. In the past, sellers would use their Rolodex of contacts to build their network, but now social media provides a much larger platform to expand their network and reach more potential customers.” — Rob Bois

Je hebt het rechtstreeks uit de mond van ’s werelds toonaangevende verkoopdeskundigen gehoord. Als je nog steeds niet het gevoel hebt dat Social Selling geschikt is voor jou, dan is het OK, je bak met visitekaartjes en je fax zagen er toch al een beetje eenzaam uit. ?‍?

Hierna volgt het gedeelte ‘hoe doen ze dat’.

Krachtige Social Selling-strategieën én tactieken

Er zijn verschillende social selling-strategieën en -tactieken die ondernemers kunnen gebruiken om hun zakelijke doelen te bereiken:

 1. Netwerken: Gebruik sociale media om uw netwerk uit te breiden en verbindingen te maken met potentiële klanten en partners.
 2. Personal branding: Wees actief op sociale media en creëer inhoud die uw merk en expertise weerspiegelt. Dit helpt u om uw zakelijke doelen te bereiken door uw online aanwezigheid te versterken.
 3. Luister naar uw doelgroep: Gebruik sociale media om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van uw doelgroep, zodat u gerichte oplossingen kunt bieden.
 4. Betrokkenheid creëren: Deel waardevolle inhoud en start gesprekken met uw volgers om betrokkenheid te creëren en een relatie op te bouwen met uw doelgroep.
 5. Verkoopmogelijkheden identificeren: Gebruik sociale media om verkoopmogelijkheden te identificeren en contact op te nemen met potentiële klanten om verkoopgesprekken te starten.
 6. Klanttevredenheid verhogen: Gebruik sociale media om klanttevredenheid te verhogen door snel op klachten te reageren en verzoeken om hulp snel af te handelen.

Social Selling en content marketing

Ik ben een grote fan van content marketing. Als je op zoek bent naar een succesvolle manier om te starten met social selling, zou je ook geïnteresseerd moeten zijn in content marketing.

Wat is content marketing?

Om jouw geheugen op te frissen: “content marketing is een strategie waarbij bedrijven waardevolle inhoud creëren en delen met hun doelgroep om hun merk te versterken en hun zakelijke doelen te bereiken.” *haalt diep adem*

Zoemt jouw brein al met ideeën over hoe je content marketing kunt inzetten in jouw strategie voor Social Selling?

Content marketing is interessant

Het geheim is het combineren van contentmarketing met social selling. Creëer content die jouw prospects waardevol zullen vinden.

Hoe doe je dat?

Zet jezelf schrap! Mensen zijn geïnteresseerd in content die hen helpt hun problemen op te lossen.

Bedrijven kunnen social selling en content marketing combineren door sociale media te gebruiken om inhoud te delen die relevant is voor hun doelgroep en waarmee ze de aandacht van potentiële klanten kunnen trekken. Door inhoud te delen die waardevol is voor de doelgroep en die hen helpt om hun problemen op te lossen, kunnen bedrijven een relatie opbouwen met potentiële klanten en hen helpen om een beslissing te nemen.

Daarnaast kan social selling ook gebruikt worden om de effectiviteit van content marketing te meten door het verkeer en de betrokkenheid op sociale media te volgen.

In samenwerking met een goede strategie van social selling, kan content marketing helpen om een grotere zichtbaarheid op social media te creëren, meer betrokkenheid te genereren, en een grotere betrokkenheid met de doelgroep te creëren. Hierdoor kan social selling een grotere impact hebben en helpen om sneller verkoop te genereren.

Bouwen aan een persoonlijk merk (Personal Branding)

Het is belangrijk om inhoud te delen die samenwerkt om jouw persoonlijke merk te bouwen en jou als expert te positioneren. Door relevante en waardevolle inhoud te delen, kun je de aandacht trekken van je doelgroep en hen helpen om een beslissing te nemen.

Het is ook belangrijk om authentiek te zijn en jezelf op een persoonlijke manier te presenteren, zonder over de schreef te gaan. Door humor en smaakvolle extra’s toe te voegen, kun je een goede indruk maken en een relatie opbouwen met je doelgroep.

Houd echter wel rekening met de branche waarin je actief bent en de grenzen van wat gepast is. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen persoonlijkheid en professioneel gedrag. Het is eenvoudiger om iets toe te voegen dan iets weg te halen, dus begin voorzichtig en pas aan waar nodig.

Start met Smarketing (Sales & Marketing)

Hoe nauw werkt het verkoopteam van jouw bedrijf samen met jouw marketingteam? Een concept dat door veel buitenlandse bedrijven wordt ingezet is ‘smarketing‘. Het kan de efficiëntie van jouw verkoopproces aanzienlijk verhogen. In veel gevallen is marketing verantwoordelijk voor het maken van inhoud. Jouw social selling-strategie moet een tactiek bevatten die sociaal luisteren wordt genoemd (waarover later meer) om te bepalen waar potentiële klanten naar op zoek zijn of met welke problemen ze geconfronteerd kunnen worden.

In jouw wekelijkse overleg geef je bijvoorbeeld jouw bevindingen door aan marketing. Zij creëren de perfecte inhoud om die vraag te beantwoorden / het probleem op te lossen. Wanneer je deze inhoud deelt in een LinkedIn-groep waar je het probleem hebt ontdekt, positioneer jij je als de expert waarnaar jouw potentiële prospect op zoek was. Simpeler kunnen we het je niet maken! ?

Creëer interessante content tijdens de klantreis

Nu je weet hoe belangrijk content is voor jouw social selling-strategie. Is het nu tijd om precies te bekijken welk type content moet worden ingezet om jouw lead te voeden.

Je gebruikt verschillende soorten inhoud om je voorsprong te bereiken tijdens elke fase van de reis van de koper.

Inhoud voor bewustmakingsfase:

 • Instructieberichten die voldoen aan de behoeften van kopers;
 • Branche-rapporten;
 • E-books.

Inhoud ter overweging:

 • Veel tekst met informatie (blogposts);
 • Infographics met betrekking tot hun specifieke positie;
 • Relevante branche-informatie van opinieleiders.

Inhoud voor beslissingsfase:

 • Casestudy’s van hun concurrenten;
 • Whitepapers;
 • Veel tekst met informatie (blogposts).

Thought Leaders creëren hun eigen inhoud

Je vaardigheden voor contentmarketing zullen een belangrijke rol spelen in je Social Selling succes. Besteed aandacht aan hoe elk deel van de inhoud wordt ontvangen door jouw doelgroep en pas jouw content marketingstrategie daar op aan. Test, test en test ’t opnieuw. Verbeter altijd je social selling-vaardigheden en verfijn je strategie. *had ik al gezegd dat je moest testen?*

Als je eenmaal vertrouwd bent met jouw contentmarketingstrategie, wil je misschien proberen om het naar een hoger niveau te tillen. Als je echt gezien wilt worden als een leider in de branche, blog dan op jouw bedrijfssite of start jouw eigen persoonlijke blog.

Je ervaring met social selling heeft je veel inzichten gegeven in wat voor soort content je publiek het waardevolst vindt. Ga je gang en begin met het creëren. Schrijf, maak video’s, ontwerp infographics. Gebruik je vaardigheden om je social selling-strategie te verbeteren. Test al jouw berichten om te zien welk type bericht de meeste betrokkenheid oplevert en verfijn continu jouw strategie.

Waarom er geen B2B of B2C meer is

Inmiddels kunnen we samen concluderen dat ‘sales‘ is veranderd. Daarom wil ik nu benadrukken dat alles wat je nu leest op zowel B2B- als B2C-verkoopstrategieën kan worden toegepast. De reden hiervoor is heel eenvoudig.
Social selling gaat over persoonlijke relaties. Het gaat erom dat je jezelf presenteert als een expert in je vakgebied en dat je waardevolle informatie deelt met je prospecten. Door deze relatie op te bouwen, kun je hen beter begrijpen en hun specifieke behoeften identificeren, waardoor je een betere aanbieding kunt doen die aansluit bij hun wensen. Om het meeste uit social selling te halen, moet je actief zijn op social media en betrokken zijn bij relevante gesprekken. Je moet jezelf profileren als een expert en waardevolle inhoud delen die je doelgroep zal waarderen en helpen.