Heb je ooit een bericht op social media gezien waarbij je dacht: “wie heeft dit goedgekeurd?” Ik wel. Best vaak zelfs. Omdat digitale marketing een belangrijk onderdeel van de merkenmarketingstrategie is geworden, werden fouten op sociale media voor veel merken vaak een vorm van schaamte. Een fout maken is niet erg. Toch? Hoe je er daarna mee omgaat is belangrijker…

Veel internationale reuzen, zoals Starbucks, Pepsi of Dove, hebben hierdoor gefaald. Sommigen van hen zijn behoorlijk grappig, terwijl anderen smerig zijn of gewoon echt alle grenzen overschrijden. Ik heb een lijst met veelvoorkomende fouten op sociale media gemaakt door bedrijven.

#1 Automatische Multichannel- en Cross-posting

Dit is echt een beginnersfout die veel merken maken. Niets laat zien dat je niet om je social media-accounts geeft, omdat je dezelfde inhoud op al je kanalen opnieuw plaatst. Twitter, Instagram en Facebook zijn niet voor niets verschillende platforms. Dezelfde tekst of afbeelding die geweldig is voor Facebook, werkt niet zo goed op Instagram.

Veel voorkomende fouten van merken zijn bijvoorbeeld het plaatsen van links in de tekst van een Instagram-bericht. Iedereen weet dat links niet werken op Instagram. Dus, waarom jezelf in verlegenheid brengen en het wel doen? Hetzelfde kan ook omgekeerd. Link in Bio-content werkt alleen op Instagram. Dus kopieer en plak die tekst niet gewoon naar je Twitter of Facebook. Het ziet er lui en slordig uit. Woorden waarvan ik zeker weet dat je er als merk niet mee geassocieerd wilt worden.

#2 Slechte grammatica

Iedereen maakt fouten. Het is heel normaal. Maar als je de social media van een merk beheert, zorg er dan voor dat je die fouten minimaliseert. Vooral grammatica. Er zijn veel grammatica-programma’s en extensies zoals Grammarly die je tekst automatisch corrigeert terwijl je schrijft. Gebruik ze!

Het maken van consistente schriftelijke fouten is gewoon niet goed voor een bedrijf. Het creëert een onprofessioneel imago, wat het laatste is wat een merk met hun social media wil bereiken. Door dit te doen, maak je jezelf een gemakkelijk doelwit voor internettrollen, die in dit geval het volledige recht hebben om je te bespotten. Controleer dus voordat je op een publicatieknop drukt of je de spelling en grammatica controleert. Faal niet in de basisstappen.

#3 Te veel clickbaits

Ok, we leven in 2019 en we lezen veel over clickbaits (klik-aas). In sommige gevallen zijn ze zelfs prima. Maar wanneer merken ze beginnen te misbruiken door constant dezelfde clickbait-formula-headlines te publiceren, worden ze snel erg vervelend. En wanneer je je volgers voortdurend irriteert, is het heel goed mogelijk dat je ze ook verliest. Erger nog, met het constant irriteren van dezelfde mensen met betaalde advertenties die je niet eens volgen maar wel in je doelgroep passen, is ook killing voor je merk. Niemand wil door hun feed scrollen en het gevoel hebben dat ze worden bedrogen en gebombardeerd door irrelevante advertenties.

De gemeenschappelijke filosofie dat elke klik goed verkeer oplevert, klopt niet. Omdat je mensen naar jouw website trekt op basis van een clickbait-titel (die geen verband houdt met wat op de website wordt getoond), is het zeer waarschijnlijk dat ze zich gefrustreerd en misleid zullen voelen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze waarschijnlijk met een slechte smaak in de mond vertrekken en niet meer terugkomen. En dat is een verhaallijn waar je zeker niet mee geassocieerd wilt worden.

#4 Irrelevante emojis’s en hashtags

Emoji’s en hashtags zijn geweldige tools die beschikbaar zijn op social media. Bij correct gebruik kunnen ze je helpen de betrokkenheid bij jouw berichten te vergroten en een beter beeld van jouw merk te creëren. Maar ze moeten gedoseerd en voorzichtig worden ingezet.

Emoji’s zijn een eigen taal geworden en hun betekenis verandert voortdurend. Als je niet op de hoogte bent van hun steeds veranderende jeugdige betekenissen, is het heel gemakkelijk om een fout te maken. Het kan bijvoorbeeld een behoorlijk risicovolle zet zijn om een eenvoudige aubergine-emoji ? in een bericht te plaatsen als je niet weet wat de secundaire betekenis is.

Als het gaat om hashtags, raden we aan om slechts enkele relevante te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een voedingsmerk bent, probeer dan niet elke voedselhashtag die ooit is verzonnen te gebruiken. Kies een paar ‘meest relevante’ voor je bericht en houd het simpel. Een ander ding: denk niet te veel na over je officiële hashtag. Maak het gemakkelijk te begrijpen. Iets dat mensen onmiddellijk verbindt met jouw merk.

#5 Roekeloze antwoorden

Tenzij je het afgelopen decennium onder een hunebed hebt geleefd, weet je hoe snel dingen viraal gaan op internet. Eén ding dat vaker voorkomt dan het voor schut zetten van mensen op internet, zijn fouten die bedrijven maken op social media en zichtbaar zijn voor miljoenen mensen over de hele wereld. Merken, zoals Heineken en Coca Cola, zijn een gemakkelijke prooi voor dit soort berichten. Miljoenen mensen over de hele wereld kennen ze, wat een perfecte basis vormt voor een virale post.

Met dit ‘glazen huis’ in gedachten, denk bij het beantwoorden van je volgers op sociale media altijd goed na voordat je op de publicatieknop drukt. Een eenvoudig misverstand over de betekenis of een verkeerde interpretatie kan tot een grote fout leiden.

Iets anders waar ik je voor wil waarschuwen is het maken van grappen die bepaalde grenzen overschrijven. Kijk daar mee uit. Sommige merken proberen te grappig of te cool te zijn op hun sociale media, wat uiteindelijk averechts werkt. Er zijn HEEL VEEL mensen op internet, en je kunt velen van hen beledigen door een verkeerde opmerking te posten waarvan je dacht dat het grappig zou zijn. Racistische en politieke vragen of vragen over seksualiteit mogen nooit bespot of belachelijk gemaakt worden, vooral niet op de officiële sociale media-accounts van jouw merk.

Uiteindelijk, als je al een fout hebt gemaakt door mensen te beledigen door een roekeloze grap of opmerking te posten, doe je best om een ​​oprechte verontschuldiging te schrijven. Er is niets erger dan een robotachtige verontschuldigingsverklaring die in wezen voor niemand iets betekent.

Als je net begint met het opbouwen van jouw aanwezigheid op sociale media en geïnteresseerd bent in meer, lees dan ons artikel met 7 Tips om Social Media in te zetten voor kleine bedrijven.