Recruiters zijn geen onbekenden in automatiseringstechnologie. In de afgelopen vijf jaar is het onderwerp in toenemende mate verschenen in whitepapers, casestudy’s en branchegroepen zoals Recruiting Brainfood. Hoewel automatiseringstechnologie misschien geen deel uitmaakt van de technische kennis van de gemiddelde recruiter, ontdekte Deloitte dat 20% van de bedrijven zei dat ze van plan zijn om binnen de komende twee jaar een virtuele assistent te implementeren. We zullen bespreken hoe deze technologie op een aantal manieren kan worden geïmplementeerd…

Nieuw talent aantrekken: vind nieuwe manieren om mensen te laten praten over je openstaande vacatures.

Een betere kandidaat-ervaring creëren: maak het sollicitatieproces gemakkelijk en logisch voor kandidaten.

Voorscreening en prioritering: Vind de speld in de hooiberg wanneer de kandidaat-volumes hoog zijn.

Veel recruiters zijn huiverig voor automatisering, maar de eerlijke waarheid is dat automatisering een essentieel onderdeel zal worden van toekomstbestendig zakelijk succes. Recruiters hoeven niet bang te zijn, aangezien automatiseringstechnologie het inhuren gemakkelijker maakt en processen stroomlijnt en de experts zijn het erover eens…

“Digital job disruption” (dwz automatisering) is geen baanbreker, het is verplicht om met een crisis om te gaan. Dus ga aan de slag met jouw digitale transformatie en wacht niet langer.” Aldus Josh Bersin, Global Data Analyst

Maar wat houdt het in om automatisering door te voeren? En hoe helpt het recruiters om succes te boeken? Vanuit een hoogstaand perspectief is automatiseringstechnologie een stukje software dat een handmatige taak overneemt met zo min mogelijk menselijke interactie. Bij recruitment variëren deze tools van eenvoudige taken zoals sollicitatiebevestiging tot krachtige AI’s die de best passende kandidaten naar voren brengen. Automatisering is belangrijk omdat het de snelheid verhoogt of het aantal op tijd vervulde jobs. Het doel is om rollen op tijd en binnen het budget in te vullen voor meetbaar wervingssucces.

Vandaag gaan we een diepe duik nemen in een veelzijdige tool die over de hele linie een gamechanger is geweest, de recruitmentchatbot. Wat begon als een eenvoudige FAQ-facilitator ondersteunt nu alles, van zelfplanning tot pre-screening. Doen wat automatisering zou moeten doen: recruiters meer tijd geven om zich te concentreren op het opbouwen van relaties met kandidaten, soepelere processen en een hoogwaardige talentenpool.

Nieuw talent aantrekken met behulp van chatbots »

QR-codes

VBZ-recruitmentchatbot TramBotDe traditionele kanalen om nieuw talent aan te trekken hebben het afgelopen decennium een enorme verschuiving ondergaan. Vanaf de geboorte van vacaturesites tot het uitsterven van persoonlijke carrièrebeurzen, worden recruiters innovatief. Het in Zürich gevestigde openbaarvervoersbedrijf VBZ gebruikt de advertentieruimte op zijn trams om nieuw talent aan te spreken. Hoe?

Via QR-codes die, wanneer ze worden gescand, de gebruiker naar de VBZ-recruitmentchatbot TramBot leiden. Dit was het geesteskind van de Employer Branding Leader, Florian Schrodt, die werd ingeschakeld om de voortgang van het bedrijf te verbeteren.

Chatbot voor carrièrewebsite

De dagen van langzame en robotachtige gesprekken met chatbots zijn allang voorbij. Dankzij de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie, natuurlijke taalverwerking en machine learning. Bedrijven zoals Flow.ai hebben nu chatbots die op een menselijke manier kunnen communiceren en contextuele antwoorden kunnen bieden.

Het hebben van een chatbot op een carrièrewebsite biedt kandidaten een extra kanaal om te communiceren met het recruitmentteam. Als de chatbot een FAQ-functie heeft, geeft dit de kandidaat de kans om vragen te stellen die hij misschien niet prettig vindt om aan een recruiter te stellen. De chatbot kan ook een groot deel van de repetitieve vragen beantwoorden die recruiters krijgen.

Chatbots kunnen over het algemeen 75% van de vragen beantwoorden die kandidaten stellen…

Chatbots kunnen over het algemeen 75% van de vragen beantwoorden die kandidaten stellen, dus de recruiter zal zelf nog wat vragen moeten beantwoorden. Maar de chatbot draait 24/7 en kan met meerdere kandidaten tegelijk praten.

Trek talent aan op social messaging-platforms

Talent aantrekken naar jouw carrièrewebsite of LinkedIn bedrijfsprofiel is een traditionele en effectieve manier van recruitment. Maar nu kunnen recruiters hun talentnetwerk uitbreiden naar populaire social messaging-platforms. Facebook Messenger werkt met 1,3 miljard maandelijkse gebruikers en WhatsApp heeft meer dan 1 miljard dagelijkse gebruikers.

Bedrijven kunnen een chatbot gebruiken om herinneringen, vacature-alerts of sollicitatie-updates te sturen naar kandidaten die hebben gesolliciteerd. In Q1/Q2 van 2020 kon één van ’s werelds grootste logistieke bedrijven 25% van hun talent werven via hun WhatsApp-wervingschatbot.

Verbetering van de kandidaat-ervaring »

Zorg voor directe gesprekken

Het is een bekende situatie voor een kandidaat om niets van een bedrijf te horen, of het nu gaat om een vraag of sollicitatie. Dit is voor duizenden aanvragers een ‘redelijke’ ervaring geworden. Zelfs recruiters erkennen dat er vaak niet genoeg middelen zijn om de hoeveelheid vragen en sollicitaties af te handelen – vooral voor grote wervingsorganisaties.

Recruiters met slimme chatbots op hun carrièresites hebben de tijd om belangrijke relaties op te bouwen met hun kandidaten. Dit is wat bedrijven zoals Airbus konden doen met hun chatbot Bessie; hun recruitmentteam verwijderde hun e-mail van de carrièresite van Airbus vijf weken nadat Bessie live ging vanwege de mate van betrokkenheid bij de chatbot.

Leid kandidaten naar de meest relevante rollen

Van baan veranderen kan een levensveranderende beslissing zijn voor werkzoekenden. Wat de reden ook mag zijn voor iemand die op zoek is naar een nieuwe baan, hij moet de baan kunnen vinden die goed bij hem past.

Door een gespreksstroom met de chatbot kan een werkzoekende gemakkelijk zijn ideale baan vinden. Dit werkt doordat de werkzoekende zijn gegevens zoals locatie, functieomschrijving, jarenlange ervaring als voorbeeld opgeeft. De chatbot, die is gekoppeld aan een Talent Acquisition Suite, zoals bijvoorbeeld Carerix, kent alle vacatures die beschikbaar zijn en kan deze koppelen aan de informatie van de kandidaat.

Verkort het sollicitatieproces

Iedereen kent de pijn om pagina na pagina dubbele informatie te moeten verstrekken tijdens het solliciteren. Het goede nieuws is dat het niet zo hoeft te zijn. Dankzij chatbot-technologie kunnen werkzoekenden hun informatie verstrekken, hun cv uploaden en hun LinkedIn-profiel bijvoegen via een chatbot – alles in minder dan twee minuten.

Recruitmentteams die een kortere sollicitatieprocedure hebben, zullen hun wervingsdoelen eerder op tijd halen…

Welke invloed heeft dit op het succes van het aanwerven van nieuw personeel? Recruitmentteams die een kortere sollicitatieprocedure hebben, zullen hun wervingsdoelen eerder op tijd halen en een groter aantal kandidaten ontvangen.

Interview plannen

Zeg de woorden en recruiters zullen huiveren. Het afhandelen van honderden cv’s, het coördineren van agenda’s en het plannen van interviews is een ontmoedigende taak voor recruiters die op grote schaal personeel werven. De tijd is gekomen, de technologie is er om deze werklast te verlichten en nu kunnen kandidaten hun sollicitatiegesprekken plannen en kunnen recruiters zich concentreren op waardevollere taken.

Chatbots kunnen kandidaten naar embedded technologie leiden, zoals zelfplanning, om eenvoudig sollicitatiegesprekken in te plannen die voor hen werken.

Pre-screening en prioritering van de beste kandidaten »

Pre-screen kandidaten efficiënt

Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven een automatiseringstool voor werving en selectie implementeren, zijn functies voor pre-screening. De mogelijkheid om kandidaten automatisch te prioriteren op basis van de belangrijkste factoren voor die rol, bespaart recruiters enorm veel tijd. In plaats van uren te besteden aan het scannen van cv’s, kan recruitmentautomatiseringstechnologie de cv’s sorteren, zodat de recruiter alleen hoeft in te loggen op hun sollicitantvolgsysteem en de beste kandidaten te doorlopen.

Dit heeft een enorme impact op de kwaliteit van talentpools en het geeft kandidaten met de meest relevante ervaring een betere kans om van de intake- naar de sollicitatiefase te gaan. Vanuit het perspectief van recruiters kunnen ze gemakkelijker en in minder tijd kandidaten van betere kwaliteit binnenhalen.

Knock-outvragen schrikken niet in aanmerking komende aanvragers af

Te veel sollicitanten kunnen net zo slecht zijn als te weinig sollicitanten. Recruiters kunnen knock-outvragen invoeren in de gespreksstroom van de chatbot om werkzoekenden te tackelen die niet voldoen aan de vereisten voor de functie, of als de functie die ze zoeken niet bestaat.

Talentpool van hogere kwaliteit en meer kandidaten die klaar zijn om te worden aangenomen…

In het geval van een logistiek bedrijf dat op zoek is naar chauffeurs, heeft de werkzoekende bijvoorbeeld een rijbewijs nodig om te kunnen solliciteren. De knock-outvragen werken als een blokkering voor werkzoekenden die de rol niet konden vervullen. Het resultaat voor recruiters betekent een talentpool van hogere kwaliteit en meer kandidaten die klaar zijn om te worden aangenomen.

Gedachten sluiten »

Het gebruik van wervingsautomatisering en chatbot-technologie biedt een overvloed aan mogelijkheden voor recruiters om hen te helpen wervingssucces te bereiken. Nu bedrijven digitaliseringsinitiatieven versnellen en automatiseringstechnologie toegankelijker wordt voor recruitmentteams, is het raadzaam om voorop te lopen en te onderzoeken hoe automatisering jouw team kan helpen succesvol te zijn.

Als je meer wilt weten over het opzetten van een wervingsstrategie met een chatbot, neem dan eens contact met ons op om er over te brainstormen.