Meld het bij Chatbot Wout

De Nederlandse Politie introduceert een nieuwe collega: Wout. Wout is een chatbot en laat burgers babbelen met de digitale arm der wet. Klachten van geluidsoverlast, gijzelsoftware en helpdeskfraude kunnen vanaf nu digitaal doorgegeven worden aan de chatbot. Het gaat voorlopig nog om een proef.

Bij de Politie Eenheid Oost Nederland in het Twentse Hengelo konden inwoners vorig jaar al gebruikmaken van chatbot Wout door vuurwerkoverlast in de stad door te geven. Het Media Lab (grote truck, vol met handige apparatuur) werd ingezet, om mensen op locatie te laten testen. Die proef was succesvol, meldt de Politie op haar website. Het melden van geluidsoverlast kan voorlopig alleen nog in Rotterdam IJsselmonde en Zwolle.

Op landelijk niveau kunnen burgers Wout ook testen. Je kunt namelijk meldingen doen op het gebied van de cybercrime delicten Gijzelingssoftware (ransomware) en Helpdeskfraude (techsupportscam).

Volgens de Politie willen burgers ‘graag op een andere manier in contact komen met de politie.’ Dat is zeker het geval bij relatief eenvoudige klachten. De chatbot kan daarom meldingen afhandelen en agenten naar de plaats van een melding sturen. Als Wout niet kan helpen, wordt de burger doorgeschakeld naar een livechat met een echte Wout.

De digitale diender wordt volgens de makers steeds slimmer als hij meer vragen afhandelt. Via kunstmatige intelligentie ‘leert’ Wout op een menselijkere manier praten tegen burgers. Ook kan de chatbot daardoor in de toekomst ingewikkeldere vragen afhandelen.

Wil je meer weten over het gebruik van een chatbot?

Voor een aantal franchisenemers van McDonald’s heb ik samen met het Tilburgse bedrijf Flow.ai een chatbot ontwikkeld. We hebben haar Gaia genoemd en je kunt de chatbot van McDonald’s Tilburg Centrum hier live testen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten van een chatbot. Bel, app of mail mij!

Chatbot Wout, digitale collega van de Politie