En dit is wat ze willen…
Facebook zal er deze maand heel anders uit zien, of de gebruikers het zullen merken of niet. Vanaf 1 juli zullen tal van bekende namen – van Adidas tot Ben & Jerry’s en van Ford tot Unilever – het gebruik van Facebook en Instagram onderbreken. Deze en tal van andere internationale merken boycotten Facebook vanwege de bezorgdheid over de manier waarop Facebook omgaat met verkeerde informatie (#fakenews) en het aanzetten tot haat.
Een coalitie voor burgerrechten in Amerika lanceerde vorige maand de #StopHateforProfit-campagne waarin grote bedrijven werden opgeroepen om de social media advertenties voor de maand juli stop te zetten vanwege het herhaaldelijke falen van het sociale platform om de verspreiding van haat tegen te gaan. Sommige bedrijven staken de advertentiekosten voor één maand, maar er zijn ook bedrijven – waaronder Unilever – die tot het einde van dit jaar geen gebruik meer zullen maken van social media, niet alleen Facebook.
Er zijn critici die betwijfelen of deze campagne de inkomsten van Facebook aanzienlijk zullen drukken. Er zijn miljoenen kleine en middelgrote bedrijven die vooralsnog geloven in de inzet van advertenties op Facebook en Instagram. Maar de drukcampagne lijkt Facebook in het defensief te hebben gezet. Beleggers zijn razend en het management van Facebook heeft deze kwestie herhaaldelijk moeten bespreken.
Mark Zuckerberg, CEO en oprichter van Facebook heeft nu afgesproken om de burgerrechtenorganisatoren achter de boycot te ontmoeten, bevestigde het bedrijf vandaag aan CNN Business. Facebook heeft de bijeenkomst ingelijst als onderdeel van zijn regelmatige contacten met ‘leiders en organisaties voor burgerrechten’.
“Ze vroegen naar Mark tijdens de vergadering en we hebben sindsdien bevestigd dat Mark mee kan doen”, zei Andy Stone, een woordvoerder van Facebook, in een verklaring aan CNN Business. ‘We wachten op antwoord en kijken uit naar de mogelijkheid om de dialoog voort te zetten.’
Margaret Duffy, strategisch communicatieprofessor en reclame-expert aan de Missouri School of Journalism, zei dat de boycot een ‘keerpunt’ zou kunnen zijn. Duffy zei dat de recente berichtgeving over de dood van George Floyd en andere gebeurtenissen in de afgelopen maanden de raciale gelijkheid naar de voorgrond hebben geduwd. ‘Er is een vleugje oprechte bezorgdheid en sociale verantwoordelijkheid die merken en adverteerders tonen’, zei ze.
De klok tikt voor Facebook om de zorgen van marketeers weg te nemen. “Het is te vroeg om te zeggen hoe lang onze pauze zal duren”, zei James Quincey, voorzitter en CEO van Coca-Cola. ‘We hebben ten minste 30 dagen nodig om te beoordelen waar we nu zijn en waar we extra actie moeten ondernemen.’
Ben & Jerry’s herhaalde dat gevoel. “We weten niet zeker wanneer onze pauze in adverteren zal eindigen, net zoals we niet zeker weten wat Facebook zal doen, of wanneer”, zei Laura Peterson, woordvoerder van het bedrijf.